BASINA VE KAMUOYUNA; Bilgisayar Mühendisleri Odası (BMO) Genel Kurula ve seçimlere hazırlanıyor. BMO 4. Olağan Genel Kurulu 10 Mart 2018 Cumartesi günü ODTÜ Mezunlar Derneği Vişnelik Tesisleri’nde, seçimleri de yine aynı yerde 11 Mart 2018 Pazar günü gerçekleştirilecektir. BMO’yu birlikte kurduk, birlikte yaşatacağız ilkesiyle yola çıktık. Bu uzun dolambaçlı, engebeli yolda üzerimize düşen görevleri çok iyi biliyoruz ve Genel Kurul’a giderken demokrasiden, bilimden, insan haklarından, özgürlüklerden, bağımsızlıktan yana olan tüm üyelerimizi Genel Kurul’da KIRMIZI listeye oy vermeye davet ediyor, memleketi kuşatmış hamaset siyasetinin, öfke selinin Odamızda da yer etmesine izin vermeyelim diyoruz… Basına ve Kamuoyuna yaptığımız çağrı metni aşağıda yer almaktadır;

Bilgisayar Mühendisleri Odası’nda bir dönemi daha bitiriyor ve yeni bir döneme başlıyoruz. Yeni başlangıçların her daim umut olduğuna, daha güzeli yaratacağına inandık. Daha üretken bir BMO’yu ve daha yaşanılır bir ülkeyi yaratacak olanın da bu umut, bu inanç olduğunu biliyoruz.

Kolay değil, zor, çok zor bir dönem geçirdik. Ülkece yaşadıklarımız öyle bir çırpıda anlatılır/atlatılır değil. Patlamalarda yiten canlarımız, iktidardaki hesaplaşmanın bize yaşattığı darbe girişimi, normalleşmeyi beklerken mahkum edildiğimiz, özgürlüklerimizi yitirdiğimiz, hukukun, adaletin askıya alındığı OHAL süreci, referandumla rejim değişikliği çabaları, Meclis yok sayılarak çıkarılan KHKlarla işsiz bırakılan yüzbinler, akademiye, gazetecilere, emek ve meslek örgütlerine yönelik tehditler, saldırılar…

Öte yanda ise, bizim de parçası olduğumuz, bu gidişe onay vermeyerek HAYIR diyenler, ADALET isteyerek yola koyulanlar, umudu taşıyanlar…

Ve bizlerin omuzlarında, ülkenin bu ağır gündemi içinde bir Odayı yaşatma sorumluluğu…

Sizlere bir söz vermiştik ve bu sözün gereğini yerine getirmeye çalıştık.

Evet yetmedik, yetemedik. Ancak dizleri üzerine çöktürülmüş Odamızı yeniden doğrulttuk, başını dik kıldık. Düşüncesi, söylemi, eylemi olan bir kurum haline getirdik.

“BMO’yu birlikte kurduk, birlikte yaşatacağız” demiştik. Yaşatmayı başardık. Şimdi onu birlikte büyütmek düşüyor hepimize.

Bu Odayı meslektaşlarımızın nefes aldığı, meslektaşlarımıza nefes aldıran bir alan olarak düşündük, kurduk ve öyle büyütmeye kararlıyız.

Sansür uygulamalarına karşı bilginin kamusallığını, bilgiye erişimin engellenemeyeceğini savunduk, savunacağız…

“İnternet zehirdir” söylemlerine aldırmadık, “İnternet yaşamdır” diye haykırdık, haykıracağız…

Bilimsel-laik eğitimden koparılmaya çalışılan çocuklarımıza bilimi ve teknololojiyi anlatmaktan vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz…

Diplomalarımızın, sertifikalara; bilimin, piyasaya yenilmemesi için çabaladık, çabalayacağız…

Bedelsiz fazla mesailerle emeğimizin sömürülmemesi için mücadele ettik, mücadele edeceğiz…

Nitelikli mühendislik eğitimini, nitelikli mühendislik üretimini talep ettik, talep edeceğiz..

Mühendisi toplumdan yalıtık, salt teknik insana indirgeyen yaklaşımı reddettik, reddedeceğiz…

Hep söyledik, söylemeye devam edeceğiz. Biz mühendisiz. Ve yaşamı daha güzel kılmak için varız.

Bizi yetiştiren halka ve içinde yaşadığımız ülkeye karşı sorumluyuz. Mühendis olmayı bizi ayrıcalıklı kılan değil, bize halkımıza karşı sorumluluk yükleyen bir edinim olarak düşünürüz.

Biz bu memleketi seviyoruz. İnsanını, dilini, dinini ayırmadan hem de. Ve bu memlekete inanıyoruz.

Meslektaşlarımızın yüreklerini bırakarak, göç etmek durumunda kaldığı değil, yaşamaktan üretmekten keyif aldığı bir memleketin mümkün olduğunu biliyoruz. Bu memleketin köklerinde/genlerinde bunun izlerinin olduğunu da.

Aydınlanma değerleri üzerine kurulmuş, bilimi yol gösterici kabul etmiş bir memleketin, bu gelinen yeri hak etmediğine inanıyoruz. Ve böyle bir ortamda hakkıyla mühendislik yapılamayacağına da…

O yüzden eşit, özgür, demokratik, , laik bir ülkede barış içinde insanca yaşama talebimizden vazgeçmeyeceğiz.

Tepemizdeki öfkeli yüzlerin, kulaklarımızda yankılanan öfkeli seslenişlerini duymayıp, gülmeyi, yaşama gülen gözlerle bakmayı sürdüreceğiz.

Bizi ayrıştırmaya, bizi birbirimizden koparmaya çalışanlara karşı birlikteliği, dayanışmayı büyüteceğiz.

Sürekli geçmişin çağırılmasına aldırmayıp, inatla ısrarla geleceği kurmak için çabalayacağız.

Biz, bize dair umudu yitirmedik yitirmeyeceğiz. Umut etmekten vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz…

Hep umut dedik ve umut diyeceğiz.

Umut…Umut… Umut insanda…

Umut sizde… Umut bizde… Umut hepimizde…

İstiyoruz ki, 11 Mart günü bu ülkenin yürekleri, zihinleri pırıl pırıl aydınlık bilgisayar mühendisleri yan yana olalım.

Yapay zekayı geliştiren bizler, doğal bir akılsızlığın meslek alanımıza hükmetmesine müsaade etmeyelim…

Memleketi kuşatmış hamaset siyasetinin, öfke selinin Odamızda da yer etmesine izin vermeyelim…

Onca emekle kurduğumuz bu Odayı karanlığa terk etmeyelim,

Ve Sizler gibi, “hürriyet gibi aydınlık” kılalım.

GENEL KURUL 10 MART 2018 CUMARTESİ

SEÇİMLER 11 MART 2018 PAZAR

YER: ODTÜ MEZUNLARI DERNEĞİ VİŞNELİK TESİSLERİ