ABD’nin New York Eyaleti‘nde 8 Mart 1857 tarihinde, daha iyi çalışma koşulları ve insanca yaşam talebiyle greve giden on binlerce dokuma işçisi kadına polis saldırmış ve 129 kadını fabrikaya kilitleyerek çıkan yangında hayatlarını kaybetmelerine sebep olmuştur. Clara Zetkin‘in 1910‘da 2. Uluslararası Kadın Kongresi‘nde yaptığı öneriyle 8 Mart, Dünya Emekçi Kadınlar günü olarak kabul edilmiştir.
Türkiye‘de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” adıyla kutlanmaya başlandı. Kadınlar 156 yıllık bir geleneğin mirasıyla bugün mücadale etmeye devam ediyorlar, bu mücadeleleriyle toplumsal hayatta daha fazla yer alıyor, kendilerine biçilmiş rolün ötesine geçiyor, eşitsizliğe ve ayrımcılığa karşı daha yüksek ses çıkarıyor. İş hayatında sömürüye, güvencesizliğe karşı eşit ücret, sosyal hak ve adalet için örgütleniyor, direniyor.
Bugünün Türkiye’sinde kadınların mücadelesi ise başka bir anlam ve önem taşıyor. Kadını toplumun ikincil bir unsuru olarak gören; kadını toplumsal hayatın dışına itmeye, eve hapsetmeye çalışan egemen zihniyetin yansımasını taciz, tecavüz ve kadın cinayeti davalarında uygulanan “ceza indirimleri”yle açıkça görüyoruz.
Kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesinin sadece kadının mücadelesi olmadığını, bu mücadelenin iş yerinde, otobüste, dolmuşta, sokakta başladığını biliyoruz. Demokrat Bilgisayar Mühendisleri olarak kadınların iş hayatındaki ve sosyal hayattaki bu mücadelelerini destekliyor, tüm kadınların Dünya Emekçi Kadınlar gününü kutluyoruz.